VvE Boerhaavestraat 267 t/m 349

Vereniging van eigenaren 3132 RB Vlaardingen, http://vve3132rb.nl

Workshop thermostaatkranen

Thermostatische radiatorkranen = meer comfort

Deze workshop is gebaseerd op de situatie in ons flatgebouw.

De mogelijkheid om de temperatuur per vertrek apart te kunnen regelen verhoogt het comfort van uw verwarming en dus het binnenklimaat in uw woning. Dit is te bereiken door gebruik te maken van thermostatische radiatorkranen op uw radiatoren. Deze radiatorkranen bieden comfort en gemak omdat u met de eenvoudige draaiknop per vertrek een temperatuur kunt bepalen. Als de temperatuur eenmaal ingesteld is doet de thermostatische radiatorkraan de rest, volautomatisch en 24 uur per dag. Nauwkeurig reageert de radiatorkraan op de kleinste temperatuurschommelingen en zorgt ervoor dat de temperatuur in de ruimte aangenaam constant blijft.

radiatorkraan

Energie besparen met thermostatische radiatorkranen

Het gebruik van thermostatische radiatorkranen is energiebesparend. Ze houden rekening met de afgifte van warmte door andere warmtebronnen dan de centrale verwarminginstallatie zelf. Dit kan bijvoorbeeld zoninstraling door de ramen zijn maar ook warmte van: aanwezige personen, verlichting, huishoudelijke apparaten en kooktoestellen. De opbrengst van deze overige warmtebronnen gaan niet verloren. De thermostatische radiatorkranen zorgen er namelijk voor dat de radiatoren precies voldoende warmte afgeven om de gewenste temperatuur op peil te houden. Hierdoor kunnen besparingen van 10-15% worden behaald ten opzichte van het gebruik van gewone standaard radiatorkranen.

Voetkraan zorgt voor begrenzingsfunctie

Het gebruik van thermostatische radiatoren bespaart dus energie. Toch is er nog meer besparing mogelijk. Dat kan worden bereikt door de hoeveelheid water af te stemmen op de warmteafgifte van de radiator. Dit lukt door het afstellen van de z.g. voetkraan van de radiator, Deze kraan heeft een begrenzingfunctie. De installateur kan de installatie inregelen zodat de maximale hoeveelheid water die door de radiator mag stromen zo voor een besparing kan zorgen van ca. 20%. Let er wel op dat dit inregelen goed gebeurt. Men wil het nog al eens vergeten wat tot problemen en een hoger energieverbruik kan leiden.

Meer dan 100% rendement behalen is mogelijk

Een belangrijk punt bij de keuze van een cv-installatie is het te behalen rendement. De HR installatie van tegenwoordig zijn in staat rendementen te halen van soms wel meer dan 100%. Het meest optimale resultaat wordt bereikt als de temperatuur van het afgekoelde verwarmingswater zo laag mogelijk is. Hoe lager deze retourtemperatuur is, hoe hoger het rendement. Thermostatische radiatorkranen dragen bij aan het bereiken van een lage retourtemperatuur van het verwarmingswater. Als de thermostatische radiatorkraan de aanvoer van de hoeveelheid warm water vermindert omdat de gewenste temperatuur in het vertrek benaderd wordt zal het water in de radiator verder afkoelen. Hierdoor daalt de retourtemperatuur van het water en zorgt ervoor dat de cv ketel zijn hoogste rendement kan behalen. Thermostatische kranen zijn dus bijzonder geschikt in combinatie met een HR cv ketel om een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

Als uw radiator van onder tot boven lekker heet aan het stoken is mag dat alléén gedurende het in bedrijf stellen, totdat de gewenste temperatuur is bereikt. Hierna wordt de bovenzijde warm en onderzijde koud.

Besparen door altijd de zelfde stand van de thermostaatkraan. Aanbevelingen.

Wilt u comfortabel wonen en natuurlijk ook besparen laat dan uw thermostaatkraan altijd op dezelfde stand staan. Zet u 's avonds bij het naar bed gaan de kraan uit dan zal de installatie meer verbruiken om het vertrek de volgende morgen weer op te warmen dan dat u de kraan op altijd dezelfde stand laat staan.

Voor vertrekken die u niet wil verwarmen zet dan de kraan op de stand * , de vorstvrijstand. Zet deze radiatoren een paar keer per jaar in gebruik anders kan de thermostaat in de kraan gaan vastzitten.

Onderhoud van de verwarmingsinstallatie

In de maand augustus, de maand wanneer de verwarmingsinstallatie van ons flatgebouw buiten bedrijf is, vindt onderhoud van de installatie plaats. Dit is ook de tijd om aan het bestuur defecten aan de thermostaatkranen, radiatoren en voetkranen te melden.

U begrijpt dat 'doe-het-zelven' aan de verwarmingsinstallatie alleen verliezers oplevert. Alleen door een goede afstelling bereikt u een goed rendement, anders betaald u extra.

Richtwaardes thermostaatkranen

- Het sterretje * betekend uit of vorstbescherming. Zodra de temperatuur in de kamer onder de 5 graden komt dan opent de thermostaat zichzelf. Deze gaat dus dan automatisch een beetje open om bevriezing te voorkomen.
- stand 1 is ong. 12,1 graden
- stand 2 is ong. 16 graden (voor slaapkamer)
- stand 3 is ong. 20,1 graden (voor woonkamer)
- stand 4 is ong. 24 graden (bijv. voor de badkamer)
- stand 5 is alles boven de 24 graden


Links

CV ketelgids

Wikipedia radiatorkraan

Belangrijke wenken:

Verwarmingsleidingen, de demarcatie ligt tot aan de afsluiters van de radiator, de afsluiter of thermostaatkraan en de radiator is privébezit.

Er geldt een extra restrictie op het vervangen of verwijderen van radiatoren. Hiervoor is overleg met het bestuur noodzakelijk om de juiste warmtecapaciteit in uw appartement te waarborgen en de juiste verwarmingsmeters te plaatsen.

 Verwarmingsmeters op de radiatoren zijn geen privébezit maar zijn eigendom van het meterbedrijf.